Met het overnemen van de gedragscode Flora en Fauna Wet in de gemeenteraad van 5 maart 2013 is in de gemeente Pekela vastgelegd dat bij onderhoud en beheer zorgvuldig om dient te worden gegaan met de natuurwaarden in de gemeente. In de bijdrage van GroenLinks pleit Lidwien Martens voor een plan van aanpak en het instellen van een aanspreekpunt voor inwoners die een bijdrage kunnen leveren voor het inventariseren van natuurwaarden:

De GroenLinks-fractie is heel blij met de inventarisatie beschermde natuurwaarden en gebruik gedragscodes groenbeheer en ruimtelijke ordening. Beiden geven aan dat er veel mogelijk is op het vlak van natuurbehoud en natuuronderhoud in de gemeente Pekela. Zaken waarvan GroenLinks vindt dat ze goed en zorgvuldig dienen te gebeuren. Iets dat in het rapport wordt onderschreven.  Met meer bloemen en dieren wordt onze gemeente mooier. En we zijn verplicht, hebben de zorgplicht,  dieren en planten van de rode lijst te beschermen. Zoals de geelgorzen die iedere zomer  in een laurierstruik in Nieuwe Pekela  rusten. De wet geeft aan dat we deze soort moeten beschermen. De laurierstruik mag niet worden gerooid.

Ook geeft de wet aan dat binnen de gestelde termijn om de 3 of 6 jaar een inventarisatie te laten doen, zodat duidelijk is welke planten en dieren aanwezig zijn.  GroenLinks zal erop toezien dat deze wettelijke afspraak  wordt nagekomen. Met de inventarisatie wordt duidelijk welke onderhoud gedaan kan worden. Het onderzoek geeft aan dat men dit werk zorgvuldiger zal moeten. Het is niet noodzakelijk waarom het strak en netjes moet. Medewerkers van hoog tot laag in de organisatie zullen scholing moeten krijgen volgens GroenLinks om tot een zorgvuldige uitvoering van het werk te komen. Dat het daarbij om een andere wijze van werken gaat zijn wij ons bewust.  Dat het gaat om een andere vorm van onderhoud gaat realiseren wij ons. Iets dat goed uitkomt in deze slechte tijden. Het is bv. niet noodzakelijk om een slootkant ieder jaar te maaien. Afhankelijk van het gebruik van de sloot en de afspraak met het waterschap kunnen verschillende vormen van slootkantbeheer en sloten van wateren worden afgesproken. Waarmee kosten kunnen worden gespaard.

Afrondend kan ik zeggen dat GroenLinks met deze inventarisatie veel mogelijkheden ziet om tot een goed en zorgvuldig onderhoud van onze natuurwaarden te komen. We hopen des te meer dat dit onderzoek niet alleen bij een papierwerk blijft. We willen vooral dat u gaat doen, zodat  Pekela nog mooier en groener wordt. En we kunnen spreken over: Pekela, de beste plek.

GroenLinks heeft de volgende vragen aan het college:

  • Onderschrijft het college de aanbevelingen gedaan in deze inventarisatie van het deskundige bureau Altenburg & Wymenga?
  • Op welke wijze gaat men deze aanbevelingen ten uitvoer brengen?
  • Wanneer gaat u daarmee beginnen?
  • Heeft u een plan van aanpak en hoe zit dit eruit? Kunt u ons dat doen toekomen? Zo nee, gaat u dit nog opstellen? Wanneer kunnen we dit tegemoet zien?
  • Als de gemeente een kapvergunning aanvraagt dan ontbreekt daarbij de straatnaam van de te kappen bomen. En is niet duidelijk om welke boom in welke straat het gaat. Daarbij komt het voor dat bomen gerooid worden die niet gerooid hoefde te worden. Is het college bereid de straatnaam van de te kappen bomen aan te geven? Zodat controle goed kan plaatsvinden en er niet teveel bomen worden gerooid.
  • Op dit moment is er geen aanspreekpunt  waar inwoners van Pekela hun waarnemingen van flora en fauna in de gemeente kunnen doorgeven. Zoals het voorkomen van grauwe kiekendief en kerkuil. GroenLinks lijkt het zeer wenselijk om tot een goede dataverzameling te komen. Hetgeen kostenbesparend zal zijn voor de gemeente. Is het college bereid een dergelijk aanspreekpunt voor de inwoners op te zetten en gebruik te maken van de inzet van deskundige vrijwilligers bij het verzamelen van gegevens?  Per wanneer zal dit er zijn?