Geen weg terug...

16 februari 2009

 

Sinds de zomer van 2008 werken de gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Pekela en Veendam samen aan de voorbereiding van één ambtelijke organisatie die de vier gemeenten moet ondersteunen. Doel van deze samenwerking is om alle gemeentelijke taken ook in de toekomst nog als zelfstandige gemeente te kunnen uitvoeren. Zonder samenwerking kunnen alle taken niet goed worden uitgevoerd en is een fusie met een andere gemeente het enige alternatief, een lastig dilemma. Aangezien de gemeenten niet willen fuseren is dus gekozen voor een intensieve samenwerking.

Pekela heeft gekozen voor samenwerking met Veendam en Menterwolde (later heeft Bellingwedde zich hier bijgevoegd) omdat er al diverse samenwerkingsverbanden waren, zoals de brandweer, de muziekschool en sociale zaken.

 

Het gehele samenwerkingsproces speelt zich grotendeels buiten het zicht van de burgers af. Dit kan tot vreemde situaties leiden als de burgers hun stem ook laten horen, zoals nu in Bellinwedde gebeurt. De politiek heeft in eerste instantie gekozen voor samenwerking met Pekela, Veendam en Bellingwedde en de burgers willen liever samengaan met Vlagtwedde.

Ook in Pekela zou zo’n situatie kunnen ontstaan. Stel dat over een aantal jaren Pekela toch niet zelfstandig kan blijven, de inwoners van Oude Pekela liever aansluiting bij de nieuwe gemeente Oldambt (daar gaan ze winkelen, naar het ziekenhuis, naar het theater, naar het voortgezet onderwijs etc.) en de inwoners van Nieuwe Pekela zich meer thuis voelen bij Stadskanaal. In dat geval zal de gehele ambtelijke samenwerkingsorganisatie weer uit elkaar gehaald moeten worden. Dit zal zeer waarschijnlijk niet gebeuren.

 

Met de keuze voor Veendam, Menterwolde en (misschien) Bellingwedde is een proces in gang gezet dat onomkeerbaar is. Indien Pekela ooit z’n zelfstandigheid moet opgeven dan zullen Veendam en Menterwolde de fusiepartners zijn of de inwoners dat nu leuk vinden of niet. Gelet op dit toekomstperspectief is het misschien toch niet zo’n slecht idee om de inwoners van Pekela de mogelijkheid te geven hun mening te laten geven over de ambtelijke samenwerking. De besluiten die nu genomen worden hebben mogelijk grote consequenties voor de burgers in de toekomst.