Krijgt Pekela eindelijk een goed milieubeleid?
De informatieve raadsvergadering van 12 juni is op initiatief van GroenLinks geheel gewijd aan het milieu. Komt het milieubeleid in Pekela eindelijk van de grond?
Dankzij enkele initiatieven van GroenLinks staat het thema “milieu” in Pekela gelukkig wat vaker op de agenda. In oktober steunde een meerderheid van de gemeenteraad een GroenLinks-motie waarin Essent werd opgeroepen af te zien van de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. In maart heeft de GroenLinks-fractie middels schriftelijke vragen het College opgeroepen beleid te ontwikkelen dat zou moeten leiden tot een klimaatneutrale gemeente Pekela in het jaar 2030. Naar aanleiding van deze GroenLinks-notitie heeft het seniorenconvent van de gemeenteraad besloten om de gehele informatieve raadsvergadering van 12 juni te wijden aan het thema milieu en duurzaamheid. Al met al zou geconcludeerd kunnen worden dat de Pekelder politiek eindelijk warm begint te lopen voor het milieu. Het is wel te hopen dat het deze keer niet alleen bij woorden blijft maar dat de discussies in de gemeenteraad ook eens zullen leiden tot een echt Pekelder milieubeleid.
Bovenstaande ontwikkelingen lijken hoopvol maar enige terughoudendheid over een Pekelder milieubeleid lijkt hier toch op z’n plaats. Het zou namelijk een radicale koerswijziging betekenen. Tot op heden hebben achtereenvolgende PvdA-wethouders nooit echt een visie op het milieu gehad. Het milieubeleid van de gemeente Pekela beperkte zich tot de uitvoering van de Haagse regels. Op het gebied van milieu is er tot nu toe geen enkel zelfstandig plaatselijk beleid of initiatief dat verder gaat dan de minimale landelijke voorschriften. De milieuvisie van de gemeente Pekela kan dan ook het best als volgt worden samengevat: “uitvoeren wat het Rijk voorschrijft”. Ook de discussies in de gemeenteraad beperken zich al jaren tot de hoogte van de afvalstoffenheffing. Met uitzondering van GroenLinks heeft nog nooit een partij zich druk gemaakt over het milieu. Het is klaarblijkelijk erg moeilijk om beleid te ontwikkelen voor een termijn die verder gaat dan de eigen ‘regeerperiode’, er moet immers vooral op de korte termijn gescoord worden om de kiezers gunstig te stemmen. In de raadsvergadering van 29 mei j.l. is het Milieuprogramma 2007 behandeld. Dit milieuprogramma straalt deze beperkte ‘visie’ helemaal uit en is geen voorbeeld van grote milieu-ambities. Twee voorbeelden uit het milieuprogramma:
- Over het milieujaarprogramma: “Dit jaarprogramma beperkt zich daarom ook tot de wettelijk verplichte taken”.
- Over duurzaam bouwen: “Ook in Pekela staat duurzaam bouwen –na afronding van het project Wonen++- niet hoog op de agenda”.
Gelet op bovenstaande lijkt enige scepsis over de milieu-ambities van Pekela op zijn plaats. Het is wel hoopgevend dat de Pekelder politici over het milieu willen praten, maar dat is wat anders dan “doen”. Er is al lang genoeg gepraat, het is nu tijd voor daden.
GroenLinks heeft de afgelopen jaren al diverse voorstellen en ideeën aangekaart. Tot nu toe werden de meeste voorstellen niet door de andere partijen omarmd. Hieronder een overzicht van GroenLinks-voorstellen en ideeën die nooit de instemming van andere partijen konden krijgen maar waarvoor misschien de komende maanden wel een meerderheid in de Raad is te vinden:
- Het stimuleren van zelfcompostering (Verkiezingsprogramma 1994).
- Het invoeren van verschillende tarieven voor de afvalstoffenheffing op basis van de aangeboden hoeveelheid (Verkiezingsprogramma 1994).
- Voor minima energiebesparende maatregelen opnemen in het gemeentelijk minimabeleid (Verkiezingsprogramma 1998).
- De realisatie van een kringloopwinkel (Algemene Beschouwingen 1999).
- Bij de bouwplannen in het kader van de herstructurering moet worden gestreefd naar de bouw van milieuvriendelijke woningen, inclusief het gebruik van zonnecollectoren (Algemene Beschouwingen 2000).
- Bij bouwprojecten zal de gemeente de voorkeur geven aan energiebesparend bouwen en ook particulieren worden gestimuleerd meer gebruik te maken van subsidies voor energiebesparing (Verkiezingsprogramma 2002).
- Het gebruik van zonne-energie in het vernieuwde gemeentehuis (Algemene Beschouwingen 2001).
- Een gedegen onderzoek naar de mogelijkheden van invoering van het Diftar-systeem (Algemene Beschouwingen 2002).
- De ontwikkeling van een goed klimaatbeleid (Algemene Beschouwingen 2005).
- De gemeente stimuleert het gebruik van zonne-energie (Verkiezingsprogramma 2006).
- Het stimuleren van biologische landbouw, o.a. de teelt van hennep en sisal.
We zijn benieuwd of andere partijen nu eindelijk inzien dat maatregelen nodig zijn, keuzes durven te maken en de GroenLinks-voorstellen willen steunen.