Niet alleen kijken naar eenmalig financieel voordeel.

16 april 2009

GroenLinks gaat niet akkoord met het voorstel van het college om de aandelen van energiemaatschappij Essent te verkopen aan de Duitse energieleverancier RWE.

GroenLinks is van mening dat de energievoorziening in Nederland een groot publiek belang heeft en daarom niet in handen mag komen van buitenlandse energieproducenten. Conclusie: de verkoop levert weinig op maar we raken wel onze invloed op de energievoorziening kwijt.

Andere argumenten tegen verkoop van de aandelen zijn:

1.      De algemene economische situatie is het afgelopen half jaar zo drastisch veranderd dat op zijn minst uitstel van verkoop van Nederlandse nutsbedrijven nodig is. De economische crisis is uniek in de geschiedenis van de wereldeconomie en de effecten zijn nog niet te overzien.

2.      RWE loopt niet voorop met investeringen in milieuvriendelijke energieproductie. RWE investeert nog steeds veel in milieuvervuilende centrales. Om die reden heeft het Wereld Natuur Fonds nu zelfs de samenwerking met Essent beëindigd.

3.      Het is essentieel dat oplossingen voor de economische crisis parallel lopen met maatregelen om de klimaatcrisis te bezweren. In de energiesector kan dat voorlopig niet zonder gerichte politieke sturing en controle over de sector.

4.      Het RWE is geen gesplitst bedrijf. Naast het produceren van energie bezit RWE ook infrastructuur voor transport en distributie aan klanten. In noodsituaties op het internationale energievlak kan het fusiebedrijf in Duitsland meer verdienen dan in Nederland. Er zijn voorbeelden dat deze noodsituaties daadwerkelijk voor kunnen komen. Verkoop van Essent zet Nederland en zijn klanten op achterstand.

5.      Verkoop van de aandelen zal geen nadelige gevolgen hebben voor de begroting. Het heeft echter ook geen financiële voordelen. Waarom dan verkopen als er geen financieel voordeel is? Met de verkoop zal namelijk ook het dividend vervallen: voor 2009 was een bedrag begroot van € 120.000,-. Om dit verlies op te vangen zou de gemeente Pekela al het geld dat met de verkoop van de aandelen zou worden ontvangen (ruim 5 miljoen euro) op een bankrekening gezet moeten worden.