GroenLinks wethouder Anneke Duit kon op de raadsvergadering van dinsdag 4 maart veel complimenten in ontvangst nemen. Met uitzondering van CDA en VVD, kon de rest van de gemeenteraad zich uitstekend vinden in deze nota waar het dierenwelzijn voor het eerst op de politieke agenda wordt geplaatst.
Een voorbeeld ook voor andere gemeenten, die meer aandacht voor dierenwelzijn willen.
Voor GroenLinks is deze nota een erkenning van het feit dat ook dieren recht op respect en zorg hebben en dat aan het welzijn van dieren nog veel kan verbeteren.

Anneke Duit verwoordde het zo: “Dieren zijn kwetsbaar en afhankelijk van ons volwassen mensen voor hun veiligheid, verzorging en bescherming. Dieren zijn levende wezens. Daarom verdienen zij net als mensen respect en leefruimte”.

In de bijdrage van GroenLinks werd gewezen op de wettelijke zorgplicht om dieren op te vangen, zwerfdieren en dieren die door mensen worden gehouden. Mensen moeten bewust zijn van wat het betekent om een huisdier te hebben. Naast goede wet en regelgeving gaat het ook om mentaliteit. Het je bewust zijn van wat de zorg voor huisdieren betekent. Voldoende bewegingsruimte en schone stallen.

GroenLinks vraagt ook aandacht voor de in het wild levende dieren. Zij zijn vogelvrij. In het open landschap dat de Veenkoloniën tegenwoordig kenmerkt is er weinig beschutting voor deze dieren. Het plaatsen van schutstallen en boomsingels is dan ook zeer gewenst. Zo kunnen flora en fauna beter overleven in onze buitengebieden. Bovendien neemt daarmee de diversiteit in het landschap toe.

Voor de uitwerking van de nota, werden op de raadsvergadering en in de voorafgaande bijeenkomst met betrokkenen en geïnteresseerde inwoners diverse voorstellen gedaan. In de nota wordt o.a. de sterilisatie van katten als mogelijkheid aangedragen om het grote aantal zwerfkatten tegen te gaan. In het kader van het armoedebeleid zou dit voor mensen met een minimum inkomen gratis moeten zijn. GroenLinks vindt het ook een goed idee om over dierenwelzijn lessen te geven op de basisscholen.

Om de verschillende ideeën ook tot uitvoer te brengen is een budget van € 15.000, - toegekend, waarmee in overleg met betrokkenen en belangstellenden deze verder worden uitgewerkt.

Een trotse wethouder kon vervolgens van de werkgroep Milieudefensie Zuidoost Groningen een taart in ontvangst nemen, die daarmee hun waardering lieten blijken voor dit bijzondere initiatief