GroenLinks Pekela wil grootschalige woningverbetering.

Door grootschalige woningverbetering bestaande huurwoningen energiezuinig maken. Dat is één van de 10 speerpunten die de afdeling in Pekela bepleit in het manifest 10 X 10: Samen naar Pekela Energie Neutraal . Huurders van woningen die slecht geïsoleerd zijn moeten rekening houden dat men over een aantal jaren meer betaalt voor de energierekening dan voor de huur van de woning door stijgende energieprijzen, aldus het manifest. Voor woningen van Acantus die slecht geïsoleerd zijn wordt een energiebesparingspakket bepleit dat er voor moet zorgen dat alle woningen van Acantus in Pekela minimaal het energielabel B krijgen. Samen met de Bewoners Organisatie Pekela, de Woonbond, energieleveranciers, gemeente en huurders worden door Acantus plannen uitgewerkt. Centraal staat daarbij de woonlastenwaarborg, een overeenkomst waarmee Acantus de huurders zekerheid geeft dat zij na de woningverbetering gemiddeld minder woonlasten betalen door de grootschalige energiebesparingsmaatregelen. Volgens GroenLinks levert een dergelijke aanpak werkgelegenheid op en helpt het de klimaatcrisis te bestrijden.

 

Het manifest, dat zaterdag 12 september tijdens de jaarmarkt werd aangeboden aan burgemeester Schollema en 2e kamerlid van Groenlinks Ineke van Gent, bepleit verder ondermeer het gebruik van zonneboilers en zonnepanelen en een windenergiepark, waarvoor in de gemeente al een zoeklocatie is opgenomen. Eigenaren van particuliere woningen moeten voor het energiezuinig maken van hun woningen gebruik kunnen maken van de duurzaamheidslening, waarbij een rentekorting van 3% kan worden verleend. Maximaal gebruik van subsidiemogelijkheden moet er verder voor zorgen dat met dit ambitieuze plan Pekela positief op de kaart gezet wordt, aldus fractievoorzitster Elly Knevelman. Met de actie liever een led, wordt aangesloten bij de landelijke campagne om mensen te stimuleren energievreters als gloeilampen en halogeenspots te vervangen door de extreem zuinige led-verlichting.

Met de opzet van de Initiatiefgroep Pekela Energie Neutraal wil GroenLinks mensen en organisaties samen brengen om Pekela Energie Neutraal daadwerkelijk te realiseren in de komende 10 jaar.

 

Bezoekers van de GroenLinkskraam op de jaarmarkt konden meedoen aan een prijsvraag. Het juiste antwoord op de prijsvraag was: “kelvin”. 49 Bezoekers hadden het juiste antwoord ingevuld. Door middel van loting is L. Oost, Veenderijstraat 12 in Oude Pekela als winnaar uit de bus gekomen. De prijs, een set met vier led-spots ter waarde van € 200,- zal binnenkort worden overhandigd.

 

 

De volledige tekst van het manifest.

“10 X 10: Samen naar Pekela Energie Neutraal”

 

Met dit manifest geeft GroenLinks Pekela het startsein voor een intensieve campagne om, samen met de bevolking, Pekela energieneutraal te maken. De klimaatcrisis en de economische crisis maken het noodzakelijk te werken aan een groene toekomst. Daarbij kunnen initiatieven voor een energieneutraal Pekela een stimulans vormen voor werkgelegenheid en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de bestrijding van de klimaatcrisis.

Steeds meer mensen en organisaties raken doordrongen van het feit dat het energieverbruik uit fossiele brandstoffen door de uitstoot van CO2 de klimaatcrisis verder verdiept en alleen forse energiebesparingen en een snelle ontwikkeling van alternatieve schone energiebronnen een klimaatramp in de wereld kan voorkomen. Wij allemaal kunnen daar een bijdrage aan leveren.

Met het aanvaarden van de nota “Energiek met Energie” heeft de Streekraad Oost-Groningen een belangrijke basis gelegd om de doelstelling Pekela Energie Neutraal ook waar te kunnen maken. De energieprijzen zullen de komende jaren weer fors gaan stijgen. Daarom is het nu de tijd daadwerkelijk met energiebesparingsplannen aan de slag te gaan. Huurders van slecht geïsoleerde woningen zullen de komende jaren een omslag zien in hun woonlasten, waarbij de energiekosten meer zullen bedragen dan de huur als er geen drastische energiebesparende maatregelen worden getroffen. Ook eigenaren van bestaande woningen, winkeliers en bedrijven kunnen veel besparen.   

GroenLinks wil met dit manifest de discussie openen om Pekela in 10 jaar tijd klimaatneutraal te maken. Daarvoor zijn 10 speerpunten geformuleerd om dit doel in 2020 te bereiken.

 

  1. Publiekscampagne besparing energie in eigen huis.
  2. Grootschalige woningverbetering energiezuinig maken bestaande huurwoningen
  3. Stimuleren energiezuinig maken bestaande eigen woningen
  4. Stimulering gebruik zonneboilers en zonnepanelen
  5. Nieuwbouwprojecten extra energiezuinig tot energieneutraal
  6. Gemeentelijke gebouwen, scholen en dorpshuizen energieneutraal maken
  7. Besparing energieverbruik winkels en horecazaken
  8. Faciliteren bedrijven in energiebesparingsprojecten
  9. Vervanging fossiele brandstoffen door inzet van biomassa (afval)
  10. Realisering windenergiepark

 

  1. Besparing energie in eigen huis

Energiebesparing in eigen huis is al met relatief eenvoudige maatregelen zelf te realiseren zonder grote kosten. Daarmee kan jaarlijks enkele honderden euro’s worden verdiend. Het gaat dan om maatregelen als het vervangen van oude lampen door spaarlampen, energiezuinig waterverbruik. Wassen op een lage temperatuur, gebruik radiatorfolie, spaardouchekop, wasgoed aan de lijn in plaats van in de droogtrommel, elektrische apparatuur niet stand-by laten staan enz.

Met de energielastenverlager van Milieu Centraal wordt gratis berekend hoeveel men kan besparen op de jaarlijkse energierekening.

In samenspraak met de plaatselijke winkeliers en de gemeente wordt nog in 2009  de actie: liever een led geïntroduceerd, om de inwoners van Pekela over te halen ledverlichting aan te schaffen.

 

2.  Grootschalige woningverbetering energiezuinig maken bestaande huurwoningen

De komende jaren zullen de energieprijzen opnieuw stijgen. Huurders van bestaande oudere huurwoningen die slecht geïsoleerd zijn moeten rekening houden dat men over een aantal jaren meer betaalt voor de energierekening, dan voor de huur van de woning als er niets gebeurt. De woningen van Acantus in Pekela hebben allemaal een energielabel waaruit blijkt dat veel woningen energieverspillend zijn door onvoldoende of geen isolatie. Huurders hebben belang bij grootschalige energiebesparing van hun woningen om de woonlasten niet verder te laten stijgen. Alle woningen van Acantus met een energielabel hoger dan B worden opgenomen in een energiebesparingspakket, te beginnen met de meest energieverkwistende  woningen. Daarover worden met de gemeente afspraken gemaakt.

In overleg met de Bewoners Organisatie Pekela, de Woonbond , Energieleveranciers en huurders wordt een woonlastenwaarborg overeengekomen, waarmee Acantus de huurders de zekerheid geeft dat zij gemiddeld minder woonlasten betalen, dan voor de woningverbetering voor grootschalige energiebesparing.  Acantus maakt gebruik van de Energie Investerings Aftrek.

Er wordt een proef gedaan met het energieneutraal renoveren van bestaande huurcomplexen naar het voorbeeld van de Roosendaalse woningcorporatie Amaris

 

  1. Stimulering energiezuinig maken bestaande eigen woningen

Meer dan de helft van de woningen in Pekela zijn particuliere woningen. Ook hier hebben we te maken met grote achterstanden in het energiezuinig maken van met name oudere particuliere woningen. Voor particulieren wordt een besparingsplan opgesteld waarbij maximaal gebruik gemaakt wordt van de subsidiemogelijkheden die er zijn. Deze zijn dit jaar verder uitgebreid met BTW-verlaging isolatie, subsidieregeling isolatieglas, stimuleringsregeling Meer Met Minder. In combinatie met deze regelingen wordt door de gemeente het wonen++ project opnieuw opgestart, waar mogelijk in combinatie met energiebesparingsprojecten van de woningbouw corporatie Acantus. Naast de al bestaande starterslening maakt Pekela ook de duurzaamheidslening mogelijk waarbij door de SVn een rentekorting van 3% op de lening wordt vastgesteld.  

 

  1. Stimulering gebruik zonneboilers en zonnepanelen

Zonneenergie is naast wind- en waterenergie een schone energiebron die van groot belang is voor de vervanging van het gebruik van fossiele brandstoffen. De stimulering van zonneboilers en zonnepanelen kan afzonderlijk of in combinatie met andere energiebesparingsmaatregelen een bijdrage leveren aan een energie neutraal Pekela. De zonneboiler levert warmwater voor gebruik in de keuken en de badkamer. Water dat met een zonnecollector op het dak wordt verwarmd. Daarmee kan 25 tot 50% van de energiekosten voor water worden bespaard. De subsidie voor een gangbare zonneboiler ligt rond de € 700,-

Ook in Nederland is er voldoende zonlicht om duurzame electriciteit op te wekken met zonnepanelen. Huiseigenaren worden geinformeerd over de mogelijkheden van zonneenergie en hoe zonnepanelen goedkoop te financieren zijn via de regeling groenprojecten. Met de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) krijgen eigenaars subsidie voor de elektriciteit die zij produceren. GroenLinks wil dat deze subsidieregeling veranderd wordt in een feed-in systeem, waarbij particuliere producenten van zonneenergie een vast bedrag vergoed krijgen per KWh dat geleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dit systeem heeft zijn waarde bewezen in o.a. Duitsland.

 

  1. Nieuwbouwprojecten extra energiezuinig tot energieneutraal

In de nota energiek met energie van de Streekraad is het streven om in 2020 alle woningen volledig energieneutraal te bouwen. Vanaf 2010 is ook in onze regio een aangescherpte energieprestatiecoëfficient (EPC) afdwingbaar, waarmee een grotere energiebesparing mogelijk is. Met Acantus, projectontwikkelaars en particuliere bouwers worden afspraken gemaakt dat vanaf 2010 deze aangescherpte normen ook daadwerkelijk gehanteerd worden. Tegelijkertijd worden afspraken gemaakt over energie neutraal bouwen o.a. door proefprojecten te ontwikkelen, waarbij naast het gebruik van zonnepanelen, zonneboilers en extra isolatie, ook warmtepompen en nieuwe ventilatietechnieken worden benut.  

 

  1. Gemeentelijke gebouwen, scholen, sportaccommodaties en dorpshuizen energieneutraal

De overheid en dus ook de gemeente heeft een belangrijke voorbeeldfunctie in het realiseren van de energiebesparing. Om die voorbeeldfunctie waar te maken wordt er een energiebesparingsplan opgesteld om de gemeentelijke gebouwen energieneutraal te maken . Scholen, sportaccommodaties en de dorpshuizen worden in dat plan meegenomen om ook deze voorzieningen energieneutraal te maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het Bespaarplan aandeelhouders van Essent. In de discussie over Atlantis worden vergaande energiebesparingsmaatregelen betrokken bij het exploitabel maken van deze belangrijke voorziening in onze gemeente. Een voortvarende start met dit energiebesparingsplan zal een positieve invloed hebben op de bereidheid van particulieren en bedrijven om in te zetten op energiebesparing.

 

  1. Energiebesparing winkels en horeca

Winkels en horecazaken kunnen gemiddeld € 2500,- per jaar besparen op de stroomrekening. Dat blijkt uit onderzoeken in andere gemeenten. De investeringen in met name zuiniger verlichting kunnen bijna altijd binnen 5 jaar worden terug verdiend. De gemeente biedt winkels en horeca een energiescan aan om een weloverwogen besparingsplan op te stellen. Om die plannen ook uit te voeren, wordt de mogelijkheid onderzocht om samen met de provincie goedkope leningen met een lage rente aan te bieden. In overleg met het Energiecentrum dat werkt voor MKB-ondernemers wordt dit door de gemeente gemeentebreed aangepakt.

 

  1. Faciliteren bedrijven in energiebesparingsprojecten.

Voor een energieneutraal Pekela in 2020 zijn ook de inspanningen van bedrijven van groot belang. Energiebesparing bij bedrijven krijgt steeds meer aandacht als onderdeel van maatschappelijk ondernemen. De overheid faciliteert dit in Meerjarenafspraken (MJA’s), waarbij bedrijven, brancheorganisaties  en gemeenten ondersteund worden bij het opstellen van energie-efficiencyplannen(EEP’s), jaarlijkse monitoring, organiseren van bedrijvendagen e.d. Als deelnemer van de MJA’s kan de gemeente de definitieve EEP’s van deelnemende bedrijven en instellingen vaststellen en kan daarmee sturing geven aan het proces.

 

      9.  Inzet van biomassa voor energievoorziening

Ook voor Pekela kan de inzet van biomassa voor de productie van energie interessant zijn. Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van o.a. (snoei)hout, groente-, fruit- en tuinafval, plantaardige olie, mest en speciaal geteelde gewassen. Daarbij gaat onze voorkeur daarbij uit naar het gebruik van afvalstromen inplaats van energiegewassen, omdat die concurrerend kunnen zijn met de voedselproductie.

De gemeente onderzoekt of de inzet van biomassa gebruikt kan worden voor de energie en warmtebehoefte van het zwembad Atlantis als vervanging van fossiele brandstoffen.

 

    10.  Realisering windmolenpark

Voor het halen van de doelstelling Pekela Energie Neutraal in 2020 is het van belang dat er voldoende groene stroom wordt geproduceerd in onze gemeente. Zonnepanelen zullen daar in beperkte mate aan bijdragen. Een windmolenpark kan de benodigde groene stroom leveren. De gemeenteraad heeft in haar structuurvisie al een zoeklocatie voor opgenomen. Voor GroenLinks is daarbij voorwaarde een goede landschappelijke inpassing, het tot het minimum beperken van licht- en geluidshinder. Plannen worden in nauw overleg met de bevolking ontwikkeld. De inwoners van onze gemeente moeten kunnen deelnemen aan realisering van het windmolenpark door een systeem van zelflevering zoals o.a. bepleit wordt door de coöperatie “windvogel” of feed-in systeem waarbij een vergoeding wordt gegeven voor het terugleveren van groene stroom aan het net. Daarmee profiteren de deelnemers, de inwoners van onze gemeente,  van een lagere energierekening en wordt de doelstelling een energieneutraal Pekela een stap dichterbij gebracht.

 

Met dit manifest, 10 x10 naar een Energie Neutraal Pekela, willen we aantonen dat met een 10-tal speerpunten in 10 jaar tijd Pekela energie neutraal gemaakt kan worden. Dit kan alleen als heel veel inwoners van onze gemeente zich bewust zijn van het feit dat zij zelf een steentje kunnen bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot door energiebesparing en gebruik van schone energie. Samen plannen ontwikkelen en uitvoeren, daar gaat het om.

De gemeente heeft daarin een belangrijke taak om mensen en organisaties te stimuleren en te betrekken bij de hier voorgestelde initiatieven. GroenLinks pleit daarom voor het openen van een webpagina op de “Pekela gemeentelijke site Energie Neutraal”, waar alle informatie over initiatieven, regelingen en subsidies overzichtelijk worden weergegeven en een forum pagina, waar de inwoners mee kunnen praten over hun energieneutraal Pekela.