Bijna alle partijen steunen GroenLinks-motie.

Toelichting motie voor een kinderpardon.

Met het indienen van deze motie wil GroenLinks een stem geven aan een gevoel dat breed gedragen wordt in de samenleving. Wij willen dat kinderen, die mede door het landelijk beleid inmiddels al jarenlang in Nederland leven niet gedwongen worden ons land te verlaten en teruggestuurd te worden naar landen waar ze de cultuur en de taal niet van kennen, waar ze vreemden zijn  en waar het bovendien vaak erg gevaarlijk is.  Wij gunnen deze kinderen een toekomst in Nederland.

Kinderpardon Nu is een initiatief van bekende Nederlanders die een hartekreet uiten om juist deze kinderen uit onzekerheid te halen en welkom te heten in hun land, Nederland. (zie ook www.kinderpardon.nu) Een initiatief dat in korte tijd al meer dan 100.000 ondertekenaars kent.

Wij hebben ook in Pekela de afgelopen jaren schrijnende gevallen meegemaakt van asielzoekers die al jaren ingeburgerd zijn in onze samenleving. Het zijn juist de kinderen die het meest kwetsbaar zijn. Die bij uitstek, doordat ze naar school gaan en vriendjes maken, de Nederlandse taal en cultuur leren kennen. Dat geldt ook voor alleenstaande minderjarige asielzoekers die hier al jaren zijn. Ook de komende jaren zullen we met regelmaat geconfronteerd worden met individuele gevallen in onze gemeente waarvoor de gemeenteraad of het College bij de minister van Immigratie en Asiel om een uitzondering vraagt.  Het is daarom niet alleen maar een kwestie van landelijke politiek, maar zeker ook een kwestie van plaatselijke politiek, omdat inwoners van onze gemeente er mee te maken krijgen en het ingrijpt in onze lokale samenleving.

Als wij met deze motie pleiten voor een kinderpardon, dan gaat het naar schatting om maximaal 1.500 kinderen in Nederland  onder de 21 jaar. Met deze motie pleiten wij voor een structurele oplossing om de kwellende onzekerheid van al die kinderen goed op te lossen. Wij zien deze motie dan ook als steun aan de nog te behandelen initiatiefwet van PvdA en Christen Unie over in Nederland gewortelde kinderen.

Daarom is steun aan deze motie ook steun voor een  structurele oplossing voor dit schrijnende probleem.

De fractie van GroenLinks:

Coen Oosterveld

Lidwien martens

 

 

Motie voor een kinderpardon

De gemeenteraad van Pekela,  in vergadering bijeen op 31 januari 2012,

constaterende dat:

-         Er een brede maatschappelijke steun voor het kinderpardon bestaat in de Nederlandse samenleving;

-         Al meer dan 100.000 mensen de petitie voor het kinderpardon ondertekenden.

Overwegende dat:

-         Het wezensvreemd is om asielkinderen die geworteld zijn in Nederland terug te sturen naar het land van hun ouders;

-         Er nu veel aandacht is, zowel politiek als in de media, voor individuele gevallen;

-         Er gestreefd zal moeten worden voor een structurele oplossing voor de hele groep kinderen die het betreft.

Verzoekt het College

om bij de minister voor Immigratie en Asiel aan te dringen op een kinderpardon

en gaat over tot de orde van de dag

 

Namens de fractie van GroenLinks

C.  Oosterveld

 

Namens de fractie van  Samen voor Pekela

H.H.  Hoiting

 

 

Namens de fractie van de  Partij van de Arbeid

H.H.  Busemann

 

 

Namens de fractie van de Socialistische Partij

P.H.  Siegers

 

 

Namens de fractie van de VVD

J.  Westers-Borgesius

 

 

Namens de fractie Lijst Swarts

W. Swarts