We hebben de afgelopen weken verschillende reacties gekregen van mensen op ons privé afvalbrengstation (het bordje is ondertussen al kapot; door Kick hoor!).
De meeste reacties zijn positief en leuk, omdat meerdere mensen zich al hadden gerealiseerd dat er zo veel plastic in ons huishoudelijk afval zit.
Sommige mensen denken dat het te veel moeite kost en te veel ruimte in beslag neemt. Nou, moeite kost het ons echt niet. Na een week waren we er al aan gewend. Het ruimte beslag is bij ons een halve vierkante meter extra. Dat valt toch echt wel mee, lijkt mij. En de containers voor drankkartons en blik kunnen bij ons veel kleiner, want veel producten die wij kopen zitten in glas en niet in blik of drankkarton. Deze week hadden we 3 kilo glas en maar 100 gram drankkarton en blik.
Sommige mensen hebben me wel tot denken gezet, want wat met de ouderencomplexen waar veel in één container beland, ook glas, papier en gft? En wat met het bedrijfsafval? Ook dat wordt allemaal bij elkaar gegooid. Voor mij als wethouder afval een mooie puzzel om op te lossen samen met de afdeling binnen de gemeente.
Ook deze tweede week zijn oud papier, glas en plastics de zwaarste afvalstromen. Het zijn de papieren zakdoekjes die voor een beetje volume en gewicht zorgen in het restafval. Na even googelen is duidelijk dat papieren zakdoekjes niet bij het oud papier mogen, vanwege het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en omdat ze vuil zijn. Jammer. Maar het gaat ons te ver om over te stappen op de ouderwetse katoenen zakdoek!
Het wegen van alle afvalstromen is trouwens wel een apart werkje geworden op de zondag. Maar na een maand hoop ik te kunnen laten zien dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook goed voor onze portemonnee.
Vorige week schrok ik wel van mijn partner Kick, want hij kwam thuis met zes zakken zwerfvuil van de actie ‘Nederland schoon’ (en ik heb het niet gesorteerd). Bovendien heeft hij de gewoonte ontwikkeld om tijdens het wandelen met de honden zwerfvuil op te ruimen. Dit verstoort wel de verhouding in ons afvalbrengstation!
Hartelijke groet,
Anneke Duit