Dankzij de Streekraad plannen voor duurzaam energiebeleid.
24 juni 2009
GroenLinks is zeer verheugd dat, na vele jaren het college en de raad te hebben bestookt met vragen en voorstellen voor een duurzaam energiebeleid in Pekela, er dankzij initiatieven van de Streekraad eindelijk een ambitieus energiebeleid lijkt te komen met concrete acties.
Al vele jaren dringt GroenLinks aan op een actiever duurzamer beleid van de gemeente:
- In de Algemene Beschouwingen van 2000 vroeg GroenLinks om bij de herstructurering te streven naar de bouw van milieuvriendelijke woningen, inclusief het gebruik van zonnecollectoren.
- In 2001 hebben we in de Algemene Beschouwingen gevraagd om bij de renovatie / uitbreiding van het Gemeentehuis zonne-energie in de plannen op te nemen.
Tot nu toe bleven onze verzoeken grotendeels zonder resultaat. Uit het gemeentelijke Milieuprogramma sprak de afgelopen jaren geen enkele ambitie, het was een opsomming van wettelijk verplichte activiteiten zonder visie op een eigen gemeentelijk milieubeleid. Het motto leek wel “We doen wat moeten doen, en meer niet ...”. Deze geringe ambitie heeft niet alleen het college, ook de partijen in de Gemeenteraad tonen weinig interesse in een duurzaam milieubeleid. De meeste partijen zijn al tevreden over het milieubeleid als de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting niet te veel stijgen.
Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2009 in de Raadsvergadering van 16 juni heeft GroenLinks het college gewezen op het raads- en collegeprogramma waarin staat dat “een ieder is doordrongen van het feit dat we zuinig om moeten gaan met lucht, water, energie en grondstoffen. De wereld is kwetsbaar en een ieder heeft de taak daar zorgzaam mee om te gaan ten behoeve van mens, plant en dier van nu en in de toekomst”. Prachtig mooie woorden van het college. Helaas bleef het tot nu toe bij woorden en geen daden.
GroenLinks heeft nog niet gemerkt dat het college initiatieven onderneemt om duurzaam bouwen te stimuleren. Daarom is voorgesteld om samen met woningcorporatie Acantus een project te starten om extra woningen te isoleren en het gebruik van zonnecollectoren te stimuleren. De rijksoverheid stelt subsidie beschikbaar om energie te besparen. “Maak er gebruik van” is onze oproep.
En dan is daar plotseling de nota ‘Energiek met energie! Samen op weg naar een duurzaam Oost-Groningen”. Wat een contrast met het Pekelder milieubeleid en wat een geluk dat we de Streekraad nog hebben. De voorstellen uit de nota spreken GroenLinks zeer aan. Te meer omdat veel van deze voorstellen al jarenlang door GroenLinks zijn bepleit. Enkele voorbeelden:
- Er zal worden gewerkt aan energieneutraal bouwen, waarbij het de bedoeling is om zowel woningen van particulieren als van woningcorporaties in een actieplan op te nemen.
- Uiterlijk in 2020 zijn circa dertig windmolens van in totaal 135 MW in de regio geplaatst.
- In 2020 is circa 20 hectare zonnepanelen in de regio geplaatst, om te beginnen op overheidsgebouwen.
GroenLinks heeft al wel enkele ideeën waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden: het Gemeentehuis, sporthal De Spil, sportcentrum Atlantis, de verzorgingstehuizen Clockstede en de Molenhof, het Onderwijscentrum IJsbaanlaan, het Dollardcollege enz.
Tip aan het college: ga eens informeren in Tynaarlo waar men € 600.000,- Europese subsidie heeft binnengehaald voor de ontwikkeling van de meest duurzame wijk van Europa: nieuwbouwwijk Nieuwe Stukken in Vries.