De afgelopen weken schudde een groot deel van de provincie op haar grondvesten. De aardbevingen als gevolg van de bodemdaling door toenemende gaswinning in het Slochterveld volgden elkaar in hoog tempo op. De angst en de onrust onder een groot deel van de bevolking is niet alleen begrijpelijk, maar ook volkomen terecht.
Niet voor niets heeft het instituut voor de mijnbouw geadviseerd om zo snel mogelijk de winning van aardgas in het Slochterveld drastisch terug te brengen om het aantal en de intensiteit van de aardbevingen te beperken. De veiligheid van de bevolking moet absolute voorrang hebben.
Daarom is het des te curieuzer dat de NAM aan de rand van het Slochterveld bij Ommelanderwijk opnieuw naar gas wil gaan boren. Alsof er de afgelopen weken niets is gebeurd.
De mededeling van minister Kamp dat de gaswinning gewoon door moet gaan is blijkbaar voor de NAM aansporing om onverdroten door te gaan met boringen dichtbij het zo kwetsbare gebied, het slochterveld.
Ook als de bevolking van Ommelanderwijk op tijd was geïnformeerd, heeft men volstrekt geen oog voor de bevolking om juist nu nieuwe boringen aan te kondigen. Een informatieavond kan de vele vragen en het begrijpelijke wantrouwen niet wegnemen. Het opschorten van nieuwe boringen in Groningen en onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de boringen en winning voor de hele provincie Groningen is de beste oplossing. Dan kan snel duidelijkheid gegeven worden wat wel en niet verantwoord is.
GroenLinks pleit al jaren voor een radicale omslag in de energievoorziening. Ruim baan voor schone energie, zoals windturbines op zee, zonne-energie en biogas. Nederland blijft door de afgelopen kabinetten en de huidige regering vastgeklonken aan het gas-infuus met grote gevolgen voor de veiligheid van de bevolking. Maar bovendien nog onvoorzienbare gevolgen voor de Nederlandse economie als de productie van aardgas drastisch moet worden verminderd. Duitsland heeft zich op tijd bevrijd van de afhankelijkheid van kern-energie door te investeren in duurzame energie. Nederland zal de afhankelijkheid van de steeds leger wordende aardgasbel drastisch moeten beperken. Daarin hoort niet het ongebreideld boren naar gas in kwetsbare gebieden, maar ruim baan voor een schone en veilige energievoorziening.
Daar heeft de bevolking van Groningen recht op.